Το ταξίδι για την Αίγινα με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά διαρκεί περίπου μία ώρα- τα δρομολόγια είναι πολύ τακτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- και η μεταφορά των ποδηλάτων δωρεάν.

Στην είσοδο του λιμανιού της Αίγινας, το μικρό κατάλευκο ξωκλήσι του Αη Νικόλα του Θαλασσινού δίνει έντονο κυκλαδίτικο χρώμα- μία πρόγευση, ίσως, για την ομορφιά που θα αντικρίσει ο επισκέπτης αν συνεχίσει το ταξίδι του για τα υπόλοιπα νησιά στην καρδιά του Αιγαίου

Αίγινα Αργοσαρωνικός
Αη Νικόλας ο Θαλασσινός.

Στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Αίγινας στέκουν νεοκλασικά κτήρια στις αποχρώσεις των γήινων χρωμάτων. Δίνουν μία νότα αρχοντιάς, παρότι έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την εγκατάλειψη και τον χρόνο. Πολλά από αυτά τα ιστορικά κτήρια, τα λεγόμενα Καποδιστριακά, στεγάζουν στο ισόγειο τους παλιά παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και ταβέρνες με θέα τον Σαρωνικό.

Αίγινα αρχαιολογικός χώρος Αργοσαρωνικός
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας.

Την εικόνα συμπληρώνουν τα μόνιππα αμαξάκια που ασταμάτητα διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο φορτωμένα επισκέπτες.

Σημείο αναφοράς στο λιμάνι της Αίγινας- και “κοινό μυστικό” όλων σχεδόν των Αθηναίων- τα σοκάκια της ψαραγοράς όπου στεγάζονται παραδοσιακά ουζερί με εξαιρετικό φρέσκο ψάρι.

Αίγινα Αργοσαρωνικός
Ουζερί στην ψαραγορά της Αίγινας.

Η περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια της Αίγινας αποκαλύπτει χαριτωμένα μαγαζιά με τουριστικά είδη, εστιατόρια και μπαράκια.

Ο αρχαιολογικός χώρος Κολώνας

Πολύ κοντά στο λιμάνι, αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε από το πλοίο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας.

Αίγινα αρχαιολογικός χώρος Αίγινα Αργοσαρωνικός

Στον πευκόφυτο λόφο δεσπόζει η μοναδική τραυματισμένη κολώνα, απομεινάρι του ναού του Απόλλωνα Δελφινίου.

Κάτω από το λόφο της Κολώνας, μικροί αμμουδεροί κόλποι προσφέρονται για κολύμπι, ενώ ξεχωρίζουν ακόμη και σήμερα τα ίχνη των μόλων του περίφημου «κρυπτού λιμένα», του πολεμικού λιμανιού της αρχαίας Αίγινας.

Αίγινα Αργοσαρωνικός

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Αίγινας καλύπτεται από ομαλά βουνά που καταλήγουν σε βραχώδεις, αλλά ήρεμες, ακρογιαλιές, που σχηματίζουν φυσικά λιμανάκια.

Αίγινα σουβάλα Αργοσαρωνικός

Στους διάσπαρτους οικισμούς του νησιού πολλοί Αθηναίοι διατηρούν σήμερα εξοχικά σπίτια.

Η Αίγινα του Καποδίστρια

Ο τόπος είναι γεμάτος ιστορία. Iανουάριο του 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, και η κυβέρνησή του αποβιβάζονται στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, και ορκίζονται για το δύσκολο έργο της γένεσης της νεότερης Ελλάδας. Το ιστορικό γεγονός καταγράφεται στο φύλλο 7 της Γενικής Εφημερίδας, της 28ης Ιανουαρίου 1828.

Την εποχή εκείνη, στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους ανεγέρθηκαν αυτά τα λαμπρά κτήρια που ακόμη και σήμερα ξεχωρίζουν και ονομάζονται «Καποδιστριακά». Ανάμεσά τους το Καποδιστριακό Κυβερνείο, η ιστορική Μητρόπολη του νησιού και ο Πύργος Μαρκέλλου, ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά κτίσματα του νησιού.

Αίγινα Αργοσαρωνικός

Στην Αίγινα λειτούργησαν τα πρώτα σχολεία, οι πρώτες κρατικές υπηρεσίες και υπογράφτηκαν από τα πρώτα διατάγματα της οργάνωσης του κράτους. Η ιστορική συνέχεια είναι γνωστή.

Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 1829, η έδρα του κράτους μεταφέρεται από την Αίγινα στο Ναύπλιο, όπου ο Καποδίστριας θα δολοφονηθεί δυο χρόνια μετά.

Οι πολιτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής οδηγούν την Αίγινα σε οικονομική κρίση. Το εμπόριο, η αλιεία, κι αργότερα η κατασκευή των παραδοσιακών αιγινίτικων κανατιών σώζουν το νησί από οικονομικό μαρασμό.

Αίγινα φάρος Σαρωνικός

Ταυτόχρονα μία νέα καλλιέργεια εμφανίζεται στην Αίγινα. Είναι η φιστικιά.

Τα πρώτα φυτά τα φέρνει ο Νίκος Πέρογλου από τη Συρία για να αποτελέσουν στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα τη σημαντικότερη και πιο αποδοτική καλλιέργεια, που έδωσε στην Αίγινα οικονομική άνθιση και παγκόσμια αναγνώριση.

Το Aegina nutsνησί έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο δίνοντας το όνομά του σε αυτόν τον τύπο φιστικιού.

Μην ξεχάσετε λοιπόν να δοκιμάσετε το περίφημο φιστίκι Αιγίνης!

Το Greek-Crossroads προτείνει...

Στην Αίγινα με ποδήλατο: Μία εύκολη παραλιακή διαδρομή (10χλμ) από την πόλη της Αίγινας προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας μέχρι τον όμορφο οικισμό Σουβάλα, με γραφικό λιμανάκι και δυό-τρία ταβερνάκια. Η Σουβάλα συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά.

Αίγινα Σουβάλα Αργοσαρωνικός
Το λιμανάκι στη Σουβάλα.

Γιορτή Φιστικιού: Κορυφώνεται κάθε Σεπτέμβριο με την εμπορική έκθεση των παραγωγών στο λιμάνι και πλαισιώνεται από δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.93 km :
Αγκίστρι με ποδήλατο
Αγκίστρι Αργοσαρωνικός

Ρομαντικός προορισμός κοντά στην Αθήνα για τις πρώτες βουτιές του καλοκαιριού και τις τελευταίες του φθινοπώρου. Προσφέρεται για οικογένειες, περιπατητές, ποδηλάτες και… ερωτευμένους!