Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και αποτελεί έναν ακόμη “θησαυρό” φυσικής ομορφιάς στην Πελοπόννησο.

Το ποτάμι πηγάζει στα ορεινά των δυο νομών πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα και εκβάλλει στο Ιόνιο στις εκτεταμένες αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, κοντά στο χωριό Ελαία.

Στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι μήκους 32χλμ. με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες.

Το φαράγγι της Νέδας είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού.

Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας (κολύμπι στα κρύα νερά, διάσχιση στενών σημείων μέσα από το ποτάμι, κολύμπι σε σκοτεινή φυσική σπηλιά-στοά). Γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Παρότι πρόκειται μία μοναδική εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να επιδοθεί κανείς σε extreme sports για να δει τις ομορφιές του ποταμού. Η Νέδα δεν κρύβει τις ομορφιές της.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία

 Η διαδρομή με αυτοκίνητο μέχρι το κοντινότερο σημείο για το μονοπάτι προς τους καταρράκτες Νέδα είναι σχετικά εύκολη, παρά τα τελευταία 5 χλμ. χωματόδρομου.Η πεζοπορία μέχρι τον πρώτο καταρράκτη είναι μόλις λίγα λεπτά.

Το μονοπάτι μέχρι τους καταρράκτες, με λίγη προσοχή και με κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, αποτελεί έναν ωραίο περίπατο σε καταπράσινη φύση με τρεχούμενα νερά.

 Καταρράκτες Νέδας: Διαδρομή- Πώς να πάτε

Πρόσβαση με αυτοκίνητο, είτε από την Ηλεία κοντά στη Φιγαλεία και τον Επικούριο Απόλλωνα, είτε από τη Μεσσηνία κοντά στα χωριά Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα και Πλατανιά. Και οι δύο διαδρομές διασχίζουν πράσινες βουνοπλαγιές με ελιές, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία

Το κοντινότερο χωριό στους καταρράκτες της Νέδας  από την πλευρά της Μεσσηνίας είναι η Πλατανιά. Ο δρόμος φτάνει έξω από το χωριό και στη συνέχεια γίνεται κατηφορικός χωματόδρομος (περίπου 5 χλμ. – υπάρχουν πινακίδες) βατός και για συμβατικά αυτοκίνητα. Προσοχή σε μερικά σημεία με νεροφαγώματα.

Ο χωματόδρομος καταλήγει σε ένα πέτρινο γεφυράκι που ενώνει τις όχθες του ποταμού και στο πλάτωμα υπάρχει χώρος για πάρκινγκ.

Εδώ η Νέδα δίνει μία πρώτη εικόνα στο φαράγγι της.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία

Το μονοπάτι για τους καταρράκτες Νέδας ξεκινά από το μικρο πέτρινο γεφύρι που οδηγεί προς την απέναντι όχθη όπου λειτουργεί γραφική καντίνα, πλήρως ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον, με το όνομα “Μεδάμορφη”, από το Πεντάμορφη.

Ό,τι πρέπει για μία μικρή στάση για νερό…

Νέδαμορφη καντίνα Μεσσηνία Καταρράκτες Νέδα

Η ξύλινη πινακίδα πλάι στην καντίνα δείχνει το ανηφορικό μονοπάτι, μόλις 600 μ. για τους καταρράκτες. Η πεζοπορία μέχρι τον πρώτο μικρό καταρράκτη είναι περίπου 15′.

Το μονοπάτι είναι στενό με γλιστερές πέτρες και χωρίς σταθερά προστατευτικά κιγκλιδώματα, γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή και κατάλληλα παπούτσια.

Καταρράκτες Νέδα Μεσσηνία

Μετά τον πρώτο καταρράκτη διασχίζουμε τη μικρή μεταλλική γέφυρα (προσοχή στο σκαρφάλωμα του μικρού γλιστερού βράχου) και ακολουθώντας τα κίτρινα σημάδια φτάνουμε σε 5′ στο μεγάλο καταρράκτη που σχηματίζει μία μικρή μαγευτική λίμνη.

Λίγο πριν το μεγάλο καταρράκτη υπάρχει μικρό μονοπάτι που οδηγεί σε πολύ λίγα μέτρα στο εκκλησάκι της Παναγίας.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία μονοπάτι

Καλύτερα να αποφύγετε την περιοχή σε περίοδο τουριστικής αιχμής, όπως ο Αύγουστος.

Δυστυχώς οι μεγάλες πινακίδες “Καταρράκτες Νέδας” πάνω στον εθνικό δρόμο Πύργου- Κυπαρισσίας, οδηγούν στην πανέμορφη αυτή περιοχή και επισκέπτες, οι οποίοι δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί για τον τόπο, ενώ είναι προφανές ότι δεν έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με τη φύση.

Διότι πεζοπορία σε απόκρημνα μονοπάτια- κάθετα στο γκρεμό- με τσόκαρα, σαγιονάρες, τσάντες θαλάσσης στον ώμο, μικρά παιδιά στην αγκαλιά και… φραπόγαλο στο χέρι, δεν γίνεται!
Τέτοιες συμπεριφορές υποδηλώνουν το λιγότερο την έλλειψη σεβασμού προς το χώρο, εγκυμονούν κινδύνους και καθιστούν άκυρη και άκαιρη την όποια τουριστική προβολή και αξιοποίηση του τόπου.

Καταρράκτες Νέδας Μεσσηνία

‘Αλλωστε, οι καταρράκτες Νέδας δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο με διαμορφωμένα πλακόστρωτα δρομάκια κλπ- όπως οι καταρράκτες στην Έδεσσα. Εδώ η φύση είναι ανέγγιχτη, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο και πάντα εντυπωσιάζει, αφού ποτέ δεν ξέρεις… τι θα βρέξει και τι θα κατεβάσει ο φετινός χειμώνας.

Φαγητό: Στο χωριό Πλατανιά (Μεσσηνία) λειτουργούν δυο-τρία παραδοσιακά ταβερνάκια.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.08 km :
Ορεινή Ηλεία: Ανδρίτσαινα-Επικούριος Απόλλων-Φαράγγι Νέδας

Μία διαδρομή στην άγνωστη ορεινή Ηλεία. Ο νόμος Ηλείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ” το περιβόλι της Ελλάδας”. Προικισμένος από τη φύση τόπος. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων απλώνονται από τις απλωτές αμμουδιές μέχρι τις ομαλές πλαγιές των λόφων. Υπάρχει όμως και η ορεινή Ηλεία με φύση, που παραμένει ανέγγιχτη, και “πράσινες” οδικές διαδρομές […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.15 km :
Επικούριος Απόλλων ο… σκηνίτης
Επικούριος Απόλλων, Apollo temple Vassea tent

Όποιος τον αντικρίσει, τον θυμάται σε όλη του τη ζωή. Πρόκειται για έναν αφανή Παρθενώνα στα βουνά της Πελοποννήσου, που λίγοι έχουν ακούσει γι΄ αυτόν κι ακόμη λιγότεροι έχουν δει. Εδώ και δεκαετίες κρύβεται κάτω από μία τεράστια τέντα, που με κόπο κρατά μακριά ανέμους και βροχές…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.85 km :
Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα Αρκαδία

Πολύ κοντά στον ναό του Επικουρίου Απόλλωνος και στο σημείο όπου “σμίγουν” τρεις νομοί, βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη της Ανδρίτσαινας με την Τρανή Βρύση και την ακόμη πιο τρανή Βιβλιοθήκη της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.86 km :
Καρύταινα η μεσαιωνική

Το μεσαιωνικό παραδοσιακό χωριό, με το ξακουστό γεφύρι του στον Αλφειό ποταμό, αποτελεί εναλλακτικό προορισμό για τις περιηγήσεις στα ορεινά της Αρκαδίας