Η Κεφαλονιά είναι ένα πλωτό βουνό με θάλασσα γύρω-γύρω. Tα βλέπεις όλα από ψηλά!
Ταυτόχρονα δίνει την ψευδαίσθηση στον ταξιδιώτη ότι δεν βρίσκεται σε νησί. Ίσως λόγω μεγέθους, γεωλογικής ποικιλομορφίας και ανθρωπογεωγραφίας. Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι πρόκειται για νησί, όσοι γνωρίζουν τον τόπο θα συμφωνήσουν ότι η Κεφαλονιά μοιάζει να είναι όχι ένα, αλλά τέσσερα διαφορετικά νησιά μαζί! Τόσο μεγάλη και τόσο διαφορετική…
Η Κεφαλονιά είναι μία… μικρογραφία της Ελλάδας. Εχει σπήλαια, κάστρα, αμπελώνες, λιμνοθάλασσες, τουλάχιστον ένα ψηλό ελατοσκέπαστο βουνό τον Αίνο, παραλίες με κόκκινη άμμο, με χρυσή άμμο, με λευκό βότσαλο και σμαραγδένια νερά, πέτρινα χωριά-απομεινάρια Επτανησιακής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιακές προσεισμικές εκκλησίες, κι έναν κατά-δικό της Άγιο, τον Άγιο Γεράσιμο, που οι ντόπιοι τον γιορτάζουν μέσ΄ τον Δεκαπενταύγουστο (κι ας μην είναι τότε η γιορτή του) και δεν παραλείπουν να τον επικαλούνται επί ματαίω όταν… «μπαίνει ο διάολος μέσα τσου!»
Παραλίες στην Κεφαλονιά
Στα νότια οι απλωτές αμμουδιές της με θέα την Ζάκυνθο θυμίζουν Αιγαίο. Στα βόρεια απαντάται το τυπικό τοπίο του Ιονίου με βραχώδεις ακτές, ορμίσκους με λευκό βότσαλο και κυπαρισσώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στα δυτικά τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας και κατάλευκες παραλίες. Στα ανατολικά το Στενό μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα για όσους βγαίνουν με σκάφος. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τρία τουλάχιστον βουνά με υπολογίσιμο υψόμετρο. Το νησί καλύπτει όλα τα γούστα.
Για να μην πελαγώσετε στην Κεφαλονιά, λάβετε υπόψη σας, σε γενικές γραμμές, τα εξής:
- Στην Κεφαλονιά να έχετε οπωσδήποτε όχημα. Μπορείτε να νοικιάσετε. Προσοχή στο δρόμο! Το οδικό δίκτυο είναι κακοσυντηρημένο και διατηρείται σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση. Ομοίως και η σήμανση.
- Διαμονή: Τουριστικά καταλύματα υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του νησιού και παρέχουν υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες. Επίσης λειτουργούν δύο οργανωμένα παραλιακά camping (στο Αργοστόλι και στην Σάμη) ενώ οι «ψαγμένοι» με caravan προτιμούν την απλωτή παραλία Αγία Κυριακή κοντά στο χωριό Ζόλα, στα βορειοδυτικά του νησιού στον δρόμο προς Ληξούρι.
- Το νησί έχει αεροδρόμιο πολύ κοντά στο Αργοστόλι και συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα (τακτικές πτήσεις) ενώ το καλοκαίρι υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση και με ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις (low-cost πτήσεις). Ακτοπλοϊκώς η Κεφαλονιά συνδέεται με την Κυλλήνη στην Πελοπόννησο (από τα λιμάνια Πόρος και Σάμη), με την Ζάκυνθο (από Πεσσάδα), με Λευκάδα (από Φισκάρδο), με Ιθάκη και με τον Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία (από Σάμη). Τα δρομολόγια είναι πιό τακτικά την καλοκαιρινή σαιζόν.
- Αργοστόλι ή Ληξούρι; Μία παραδοσιακή σχέση αγάπης και μίσους συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού, το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Γενικώς, δεν θα ακούσεις τους ντόπιους να λένε καλή κουβέντα οι μεν για τους δε. Δεν χωνεύονται εδώ και αιώνες. Οι παλιοί το κρατάνε μέχρι σήμερα παρότι δεν το παραδέχονται δημοσίως, οι νεότεροι το διακωμωδούν με ανέκδοτες ιστορίες δημοσίως…
Η αντιδικία είναι παλαιά, “από όντες έφτιασ΄ ο Θεός τον κόσμο” κι έλαβε μορφή αντιπαράθεσης επί Ενετοκρατίας, όταν η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε το 1797 από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο κοντινό Αργοστόλι που εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα ασήμαντο αγκυροβόλιο πειρατών και λαθρεμπόρων, κι όχι στο Ληξούρι που ήταν πόλη παλαιά και αρχοντική με τίτλους, αναφορές, ιστορία και πολεοδομική συγκρότηση.
Αργοστόλι
Το Αργοστόλι, χτισμένο σε προστατευμένο κλειστό όρμο μέσα στον κόλπο με βουνά τριγύρω, ξεχωρίζει για την ιστορική γέφυρα στην λιμνοθάλασσα “Κούταβος” και τις ωραίες εξοχές του. Συγκεντρώνει την περισσότερη κίνηση και η περιοχή θεωρείται κομβική προς όλα σχεδόν τα αξιοθέατα του νησιού. Αποτελεί καλή επιλογή για διαμονή.
Ληξούρι
Το Ληξούρι, αντίθετα, βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου χτισμένο σε ομαλή σχεδόν έκταση με μαλακούς όγκους πίσω του, κάτι ανάμεσα σε βουνά και λόφους, ανοιχτό ορίζοντα απέναντί του με καταγάλανη θάλασσα χωρίς βάθη και δίχως κλεισίματα, τόσο που ούτε τη θέα των βουνών να στερείται μήτε και να τα αντικρίζει σαν όγκους απειλητικούς.
Η περιοχή Παλική (Ληξούρι) παράγει εξαιρετικά οπωροκηπευτικά και αποκαλύπτει εντυπωσιακά μέρη του νησιού, όπως ο φάρος Γερο-Γόμπος, το μοναστήρι στα Κηπούρια γαντζωμένο στο βράχο και τις εντυπωσιακές παραλίες του νησιού με κόκκινη άμμο στο Ξι που διαδέχονται η μία την άλλη για όσους αγαπούν το περπάτημα εκεί που σκάει το κύμα.
Ληξούρι και Αργοστόλι συνδέονται καθημερινά ακτοπλοϊκώς με φέρυ-μπωτ σε πολύ τακτικά δρομολόγια. Η διαδρομή με το πλοίο διαρκεί περίπου 20΄ ενώ οδικώς (απόσταση 35χλμ) θα χρειαστεί περίπου μία ώρα οδήγηση. Το ταξίδι στην Παλλική (προς “το άλλο νησί“) είτε οδικώς είτε/και ακτοπλοϊκώς αποκαλύπτει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της Κεφαλονιάς.
- Στα κεντρικά του νησιού:Μία ωραία εμπειρία, ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν με παιδιά, επιφυλάσσει η επίσκεψη στα σπήλαια Μελισσάνη και Δρογκαράτη στην περιοχή της Σάμης (βορειοανατολικά). Κοντά είναι και ο Καραβόμυλος με πάρκο και νερόμυλο, ενώ στην περιοχή λειτουργεί κέντρο ιππασίας και καγιάκ.
- Βόρεια, ο βασικός δρόμος προς το φημισμένο Φισκάρδο, που γκρεμίστηκε μετά τους τελευταίους σεισμούς που χτύπησαν την Κεφαλλονιά τον Ιανουάριο του 2014 αποκόβοντας το βόρειο τμήμα του νησιού, είναι πλέον ανοικτός. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2017 κι έτσι η παραλιακή διαδρομή προς την παραλία Μύρτος και το πιο βόρειο κομμάτι του νησιού γίνεται άνετα. Αξίζει αυτή η βόλτα όχι μόνο για τη θέα αλλά και για να γνωρίσετε τουλάχιστον ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Είναι η Άσσος με εντυπωσιακό κάστρο κι ένα λιμανάκι-ζωγραφιά.
Το Φισκάρδο, όπου βρίσκεται το σπίτι του ποιητή Νίκου Καβαδία, ερημώνει εντελώς το χειμώνα. Αντίθετα το καλοκαίρι η προκυμαία μετατρέπεται σε ένα απέραντο τραπεζο-κάθισμα και στο γραφικό λιμανάκι συνωστίζονται ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί.
- Η Κεφαλονιά έχει έντονη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι, χωρίς να γίνεται της… Μυκόνου.
To Greek-Crossroads προτείνει...
- Επίσκεψη στο άκρως ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου για να πάρετε μία ιδέα σε τι τόπο είστε.
- Βαρκάδα με θαλάσσιο ποδήλατο στον Κούταβο , τη λιμνοθάλασσα του Αργοστολίου, με τα παιδιά σας ή αν είστε οι δύο σας να ανοίξετε ένα μπουκάλι ντόπιο κρασί εν πλω.
Παραλίες
- Σχεδόν όλες οι παραλίες είναι οργανωμένες, με πρώτη και καλύτερη την παραλία Μύρτος. Μην πτοήστε όμως αν δεν είστε τύπος της ξαπλώστρας! Κάθε βραχάκι κρύβει συνέχεια της αμμουδιάς, όπου ενδέχεται να είστε μόνοι ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παραλία στη Σκάλα (νότια) με πεντακάθαρα νερά και χοντρή άμμο, την κόκκινη αμμουδιά Ξι και τη συνέχειά της Μέγας Λάκος με λευκά από άργιλο βράχια λίγα χιλιόμετρα από το Ληξούρι, τις αμμουδιές Μηνιές και Εγκλίνα κοντά στο αεροδρόμιο, τις παραλίες του κόλπου Λουρδά λίγα χιλιόμετρα από το Αργοστόλι προς Σκάλα.
- Αποφύγετε τον Αύγουστο τις κοντινές στο Αργοστόλι παραλίες Μακρύς και Πλατύς Γιαλός με την χρυσή άμμο στην περιοχή Λάσση. Θεωρούνται οι καλύτερες αλλά θα τις χαρείτε μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα τέτοια εποχή. Μετά δεν βρίσκεις χώρο να σταθείς…
- Κολύμπι στο απόλυτο τοπίο του Ιονίου, στην ερημική και μικρή παραλία Δαφνούδι με λευκά βότσαλα, κοντά στο Φισκάρδο (βόρεια). Περπάτημα 15′ μέσα σε πυκνό κυπαρισσώνα όπου δεν περνάει ακτίνα του ήλιου. Να πάρετε νερό μαζί σας.
- Βόλτα στο κάστρο Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αργοστόλι. Εντυπωσιακή θέα σε όλο τον κόλπο του Αργοστολίου.
- Ανάβαση (οδικώς) στην κορυφή του Αίνου. ‘Ελατα, πικ-νικ και άγρια άλογα. Κολύμπι στη σκιά του Αίνου στις παραλίες Λουρδάς και Τραπεζάκι (σε κοντινή απόσταση από το Αργοστόλι). Μπείτε στη θάλασσα και γυρίστε το βλέμμα προς την παραλία. Θα αντικρίσετε την επιβλητική κορυφή του Αίνου.
- Ο φάρος Γερο-Γόμπος στην περιοχή της Παλικής (δυτικά-Ληξούρι). Ο τελευταίος φάρος που βλέπουν τα πλοία πριν τραβήξουν ρότα για δυτικά. Τοπίο άνυδρο με θυμάρια. Στην περιοχή παράγεται πολύ καλό μέλι.
- Το μοναστήρι στα Κηπούρια, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι, γαντζωμένο στο βράχο με ωραία βεράντα. Λίγα μέτρα μετά το μοναστήρι, προσοχή στην αυτοσχέδια ταμπέλα “ταβέρνα Στάθης” για εξαιρετικό ντόπιο κρέας, κηπευτικά από το περιβόλι και θεαματικό ηλιοβασίλεμα.
- Προσοχή στην φημισμένη παραλία Μύρτος με το λευκό ψιλό βοτσαλάκι, η θάλασσα δεν είναι καλή για κολύμπι όλες τις μέρες.
- Αναζητήστε απομεινάρια της Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής στα μονοπάτια του πέτρινου προσεισμικού χωριού Δρακοπουλάτα 4 χλμ από το λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας (κεντρικά). Προσέξετε τα εντυπωσιακά προσεισμικά καμπαναριά και τα προσεισμικά χαλάσματα που στέκουν ακόμη.
- Να δοκιμάσετε κόκκινες μάντολες (καραμελωμένο αμύγδαλο), τυροκομικά Πυλάρου, μέλι Παλικής, το φημισμένο κρασί ρομπόλα, βιολογικά γεωργικά προϊόντα της Γεωργικής Σχολής. Α, και οπωσδήποτε σπιτική κρεατόπιτα, το παραδοσιακό πιάτο της Κεφαλλονιάς. Μάλιστα όσες διαφορετικές κρεατόπιτες δοκιμάσετε τόσο καλύτερα, γιατί κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της «μυστικά» στη συνταγή. Το νησί φημίζεται περισσότερο για τα ντόπια κρέατα παρά για τα φρέσκα ψάρια…