Ολόκληρη η Λευκάδα είναι ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς, εντυπωσιακές παραλίες και καταπράσινα ορεινά χωριά που διατηρούν ζωντανή μέχρι σήμερα την παράδοση του τόπου.
Η Λευκάδα βρίσκεται ανάμεσα στους Παξούς και την Κεφαλονιά, πολύ κοντά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα. Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου κι έχει εύκολη πρόσβαση οδικώς από κινητή γέφυρα 50 μέτρων που ενώνει το νησί με την ηπειρωτική χώρα απέναντι. Η γέφυρα ανοίγει κάθε μία ώρα για την απρόσκοπτη διέλευση μικρών και μεγάλων πλοίων.
Είσοδος από την πλωτή γέφυρα
Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας που χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε το νησί ως προίκα για το γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Α’. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης της μεσαιωνικής εποχής. Το κάστρο προστάτευε το νησί από τις επιθέσεις πειρατών και άλλων εχθρών μέχρι το 1684.
Μετά τη γέφυρα ένας διχαλωτός δρόμος προσεγγίζει την πρωτεύουσα του νησιού και οδηγεί αριστερά στο κεντρικό λιμάνι και την πόλη της Λευκάδας και δεξιά στις πανέμορφες τοποθεσίες της Γύρας και του Aη Γιάννη με τις απάνεμες παραλίες που προτιμούν οι Λευκαδίτες.
Στην περιοχή ξεχωρίζει η εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα που θεωρείται από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υδροβιότοπους του Ιονίου. Αποτελεί σταθμό για πολλά αποδημητικά πτηνά ( κύκνοι, ερωδιοί, πάπιες, αγριόχηνες, γλάροι και καλιμάνες) ενώ θα δείτε και τα λεγόμενα «διβάρια», μια μορφή ιχθυοκαλλιέργειας που συναντάται και στον Αμβρακικό κόλπο.
Παραλίες να τις πιείς στο ποτήρι
Η ανατολική πλευρά της Λευκάδας έχει πάντα ήρεμη θάλασσα, απάνεμες παραλίες με παραλιακούς οικισμούς με βλάστηση μέχρι το κύμα και χωριά με όμορφες ψαροταβέρνες.
Στη δυτική πλευρά της Λευκάδας, με τους άγριους, απότομους βράχους και την υπέροχη θάλασσα βρίσκονται κάποιες από τις πιο διάσημες παραλίες της Λευκάδας: το Κάθισμα, οι Εγκρεμνοί (θα κατεβείτε αρκετά σκαλοπάτια μέχρι την παραλία), ο Αγιος Νικήτας, και το Πόρτο Κατσίκι.
Καλύτερα να επισκεφτείτε τις συγκεκριμένες παραλίες είτε πρωί είτε αργά το απόγευμα για να αποφύγετε ταλαιπωρία αφού τον Ιούλιο και ιδιαίτερα τον Αύγουστο θα συναντήσετε πολύ κόσμο.
Τι να πρωτοκάνεις;
Στη Λευκάδα λειτουργούν σχολές για ιστιοσανίδα, kitesurf, ιστιοπλοΐα, κατάδυση, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία και άλλα σπορ.Έξω από την πόλη της Λευκάδας, στο χωριό Απόλπαινα, υπάρχει μια οργανωμένη φάρμα ιππασίας (Aramis Farm).
Επίσης οργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες από το λιμάνι στο Νυδρί όπου καραβάκια κάνουν καθημερινά εκδρομές στις κοντινές παραλίες και τα γειτονικά νησάκια.
Tο σύμπλεγμα των μικρών νησιών Μαδουρή, Σκορπιός, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός θεωρείται μια από τις ιδανικότερες περιοχές στο κόσμο για ιστιοπλοΐα ή για εκδρομές με βάρκα (μπορείτε να νοικιάσετε).
Οσον αφορά τη νυκτερινή διασκέδαση, οι επιλογές είναι πολλές καθώς αρκετά παραθαλάσσια μπαράκια τα βράδια μετατρέπονται σε χορευτικά κλαμπ.
Διαδρομές στην ενδοχώρα
Η Λευκάδα είναι ορεινή. Στα βουνά της θα συναντήσετε φαράγγια, καταρράκτες και πηγές. Οι διαδρομές στην ενδοχώρα, ιδιαίτερα στα βόρεια, αποκαλύπτουν το αυθεντικό πρόσωπο του νησιού. Οι γυναίκες καθισμένες στις πεζούλες έξω από τις αυλόπορτες φορούν ακόμα και σήμερα τις παραδοσιακές λευκαδίτικες φορεσιές ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες. Ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά είναι και η Καρυά που φημίζεται για τα περίφημα κεντήματα και τα υφαντά της. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πέτρινη πλατεία με πλατάνια, γραφικά καφενεδάκια και ταβερνάκια. Εδώ βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Λευκάδας «Μαρία Κουτσοχέρω» με ενδιαφέροντα εκθέματα.
Οι καταρράκτες της Λευκάδας
Σε μικρή απόσταση από το Νυδρί βρίσκονται οι καταρράκτες της περιοχής. Θα φτάσετε εύκολα αν ακολουθήσετε τον περιφερειακό δρόμο για να αποφύγετε την κίνηση στο Νυδρί. Μετά από σύντομη διαδρομή θα φτάσετε σε πλάτωμα που βρίσκεται η καφετέρια Πλάτανος απ΄όπου ξεκινά το μονοπάτι προς τους καταρράκτες. Το μονοπάτι ακολουθεί την αριστερή πλευρά του φαραγγιού Δημοσάρη. Μόλις το φαράγγι στενεύει διακρίνονται και οι πρώτοι καταρράκτες που οι ντόπιοι ονομάζουν ρονιές. Για να φτάσετε στον πιο μεγάλο καταρράκτη με την λίμνη θα ακολουθήσετε το στενό μονοπάτι προς τα δεξιά και θα ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια. Προσοχή στο ανέβασμα! Μην στηρίζεστε στα προστατευτικά ξύλινα κάγκελα καθώς είναι σαθρά!
Εντυπωσιακούς καταρράκτες θα συναντήσετε και στο κέντρο του νησιού της Λευκάδας, στην λιγότερο τουριστική περιοχή της Ακόνης, κοντά στα όρια των πρώην Δήμων Σφακιωτών, Καρυάς και Ελλομένου. Επειδή δεν θα βρείτε ταμπέλες για τους καταρράκτες της Ακόνης καλύτερα να ρωτήσετε τους ντόπιους να σάς οδηγήσουν. Για την ομορφιά της τοποθεσίας έχουν γράψει οι δύο μεγάλοι Λευκαδίτες συγγραφείς, ΄Αγγελος Σικελιανός και Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Εγκλουβή το αθέατο χωριό
Κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πύργου και της Ελάτης (στα νότια), του Άη Λιά (στα βόρεια), τα υψώματα Σελάκια (στα ανατολικά) και το ύψωμα του οροπεδίου του Άγιου Δονάτου (στα δυτικά) η Εγκλουβή δεν είναι μόνο ένα αθέατο χωριό αλλά και από τα παλαιότερα στο νησί της Λευκάδας. Μάλιστα το χωριό είναι τόσο «εγκλωβισμένο» που ονομάστηκε Εγκλουβή. Εδώ ιδρύθηκε η πρώτη Αγροτική Ένωση το 1930 (που αποτελούσε μονάδα του Πανελλήνιου Κινήματος Αγροτικών Ενώσεων και μια από τις τρεις καλύτερες ενώσεις της Ελλάδας μαζί με τα Αμπελάκια και το Μεταλλικό), με σκοπό την γεωργική πολιτική των κατοίκων και την επίλυση των προβλημάτων τους.
Το χωριό επίσης είναι γνωστό και ως «Μικρή Μόσχα» γιατί το ΚΚΕ έχει μεγάλη δύναμη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ξακουστής φακής Εγκλουβής στα χωράφια του οροπεδίου του Αγίου Δονάτου. Χαρακτηριστικό του οροπεδίου, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, είναι οι Βόλτοι. Πρόκειται για λιθόχτιστες θολωτές καλύβες που χτίστηκαν από την εποχή της Ενετοκρατίας – Αγγλοκρατίας και χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους κυρίως τους θερινούς μήνες. Στο οροπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά αλώνια και πολλά πηγάδια.
Η Γιορτή της Φακής
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Δονάτου, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής, Γιορτή της Φακής με κύριο έδεσμα το νόστιμο όσπριο και γλέντι που κρατάει ώρες. Η Γιορτή της Φακής έχει ιστορία πολλών δεκαετιών. Ξεκίνησε από τις οικογένειες των μικροπαραγωγών φακής που συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν το πέρας της συγκομιδής. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως η Γιορτή έγινε ευρέως γνωστή και ο κόσμος που κατέφθανε τότε ήταν τόσο πολύς που, λέγεται ότι δεν έφταναν τα πιάτα για όλους και σέρβιραν ακόμη και σε κεραμίδι. Η φακή δεν είναι σούπα αλλά σαν πουρές. Μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια και την ανακατεύουν με ξύλινες κουτάλες όσο βράζει και προσφέρεται σε ντόπιους και ξένους.
Πώς να πάτε
Αποστάσεις: 378 χλμ. από Aθήνα και 420 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για όσους προσεγγίζουν τη Λευκάδα από το νότο καθώς και η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου κοντά στην Πρέβεζα έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στο νησί.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός που θα συνδέει το Αντίρριο με την Εγνατία Οδό (ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία). Το ταξίδι από τη Βόρεια Ελλάδα προς το Ιόνιο είναι πλέον πολύ γρήγορο μέσω της Εγνατίας Οδού που ενώνει την Αλεξανδρούπολη στα ανατολικά με την Ηγουμενίτσα στα δυτικά.
Επίσης, η Λευκάδα διαθέτει αεροδρόμιο ενώ συνδέεται ακτοπλοϊκώς από την Βασιλική (νότια)με την Κεφαλονιά και τον Αστακό (Αιτωλοακαρνανία).
Διαμονή
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και δεκάδες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Το Greek-CrossRoads προτείνει...
-Απογευματινή βόλτα στην πόλη της Λευκάδας και στα καντούνια της παλιάς πόλης με τα πόδια.
-Επίσκεψη στο μικρό ιδιωτικό Μουσείο Φωνογράφου.
Βρίσκεται κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης της Λευκάδας (Καλκάνη 2). Θα βρείτε φωνογράφους, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής. Ανοικτό: Μάρτιο -Οκτώβριο, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 19:00-23:00 ( τηλ. 26450 21088). Είσοδος: Δωρεάν.
–Βόλτα με ποδήλατο στη Γύρα, στη λιμνοθάλασσα, στον Aη Γιάννη, στον ενετικό ελαιώνα.
Η διαδρομή έχει μήκος 7 χλμ. σε δρόμο, ευθύ με ειδικό χώρο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, και θαυμάσια θέα. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μια μεγάλη γέφυρα με 360 τόξα διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία κι έφτανε έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας σωλήνες του υδραγωγείου που διοχέτευε νερό στο κάστρο. Τμήματα του υδραγωγείου διακρίνονται σήμερα μέσα στη λιμνοθάλασσα.