Στα Μετέωρα περισσότεροι από χίλιοι μικροί και μεγάλοι βράχοι υψώνονται έως και 400 μέτρα, μεταξύ γης και ουρανού. Το εντυπωσιακό πέτρινο σύμπλεγμα γεμίζει με τον όγκο του τον ορίζοντα αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στο απόκοσμο σκηνικό των Μετεώρων βρίσκεται το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πουθενά αλλού…

Τα μοναστήρια χτισμένα εδώ και αιώνες στις κορυφές των εντυπωσιακών βράχων προσδίδουν στο τοπίο την ιερότητα που αρμόζει στο μεγαλείο της φύσης. Γι΄ αυτό και η ανάβαση στα Μετέωρα είναι ένα προσκύνημα σε θαυμαστά έργα της φύσης και των ανθρώπων.

Meteora view rocks

Οι κάθετοι βράχοι στα Μετέωρα προβάλλουν επιβλητικοί καθώς πλησιάζουμε στην Καλαμπάκα.

Η  θέα όσο ανηφορίζουμε προς τα μοναστήρια είναι πανοραμική. Στο βάθος διακρίνεται ο Πηνειός ποταμός που διασχίζει τον θεσσαλικό κάμπο και μοιάζει με πελώριο φίδι καθώς τα νερά του γυαλίζουν στο πρωινό φως. Μακριά στον ορίζοντα αχνίζει γαλαζόχρωμη η οροσειρά της Πίνδου. Στα ριζά των Μετεώρων φαίνονται οι στέγες των σπιτιών στο κοντινό Καστράκι και την Καλαμπάκα.

Τα μοναστήρια

Ονομάστηκαν Μετέωρα από τον Όσιο Αθανάσιο Μετεωρίτη της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος τον  14ο αιώνα οργάνωσε το πρώτο μοναστικό κοινόβιο με κανόνες στο πρότυπο των μονών του Αγίου Όρους. Οι πρώτοι ασκητές εκτιμάται ότι έφτασαν στα Μετέωρα γύρω στο 1100 μ.Χ. Από το 1350 έως το 1500 χτίστηκαν με δεξιοτεχνία και σκληρή εργασία κάτω από αντίξοες συνθήκες τουλάχιστον 24 μοναστήρια. Οι μοναχοί μετέφεραν τα υλικά με ξύλινες σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με ανεμόσκαλες και με  δίχτυα που τα τραβούσαν ειδικοί μηχανισμοί.

Meteora monastery

Σήμερα η πρόσβαση στις ιερές μονές γίνεται άνετα και με ασφάλεια από σκάλες λαξεμένες στα βράχια και γέφυρες.

Μόνο έξι μοναστήρια λειτουργούν: Οι αντρικές μονές Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Βαρλαάμ, και οι γυναικείες μονές Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου. Τα υπόλοιπα μοναστήρια είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα.

Στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών στα Μετέωρα σώζονται και φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί της ορθοδοξίας, ιερά κειμήλια, πολλά έργα μικροτεχνίας και πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες και πολύτιμες σε αξία σειρές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων. Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου φυλάσσεται και η Θαυματουργός Κάρα του Άγιου Χαράλαμπους. Στη Μονή Βαρλαάμ υπάρχει το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νο Πορφυρογέννητο.

Οι αγιογραφίες

Μοναχοί , ιερείς αλλά και σπουδαίοι αγιογράφοι της εποχής, όπως ο Θεοφάνης και ο Φράγκος Κατελάνος, φιλοτέχνησαν με τοιχογραφίες στους ναούς των Μετεώρων. Αντιπροσωπευτικό δείγμα μικροτεχνίας είναι το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου (η πρόσβαση στη μονή είναι εύκολη χωρίς σκαλιά). Επίσης ξεχωρίζουν και οι αγιογραφίες στον μικρό ναό της Μονής Ρουσάνου (η πρόσβαση στη Μονή Ρουσάνου έχει πολλά σκαλιά και δύο γέφυρες, αλλά η διαδρομή είναι πανέμορφη).

 

Meteora rocks

Αναρρίχηση στην Δούπιανη

Ο τόπος θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων είναι η Δούπιανη ή Ντούπιανη, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι της Θεοτόκου που ήταν το πρώτο κέντρο λατρείας του οργανωμένου μοναχισμού.

Η περιοχή έχει οργανωμένες τουριστικές υποδομές και υπάρχουν πολλά καταλύματα που λειτουργούν χειμώνα -καλοκαίρι στο Καστράκι, στην Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα (20χλμ). Στους πρόποδες των Μετεώρων λειτουργούν και δύο camping με φυσικές σκιές και πισίνα.

Αποστάσεις οδικώς: Από Αθήνα η Καλαμπάκα απέχει 355 χλμ. και από Θεσσαλονίκη 235 χλμ. Το χωριό Καστράκι στους πρόποδες των Μετεώρων σχεδόν ενώνεται με την Καλαμπάκα. 

Μονοπάτια λαξεμένα σε βράχους

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μονοπατιών στα Μετέωρα είναι το βράχινο ανάγλυφο τους καθώς σε πολλά σημεία διασχίζουν έδαφος βραχώδες και σκαλοπάτια περίτεχνα λαξεμένα στους βράχους εδώ και αιώνες.

Τα μονοπάτια έχουν σήμανση ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, ο οποίος καθορίζεται από το ανάγλυφο και την κλίση του εδάφους σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (ολισθηρότητα εδάφους, πτώση πετρών).

Meteora hike Η σήμανση με τετράγωνα ή τρίγωνα σηματοδοτεί Εύκολο μονοπάτι, ακόμη και για αρχάριους, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν σημαντικά την πεζοπορία.

Η σήμανση με  τρίγωνα ή κύκλους οδηγεί σε μονοπάτι μέτριας δυσκολίας, για πεζοπόρους με μικρή εμπειρία και άνεση σε μονοπάτια, καθώς μπορεί η διαδρομή να περνά από μικρά βράχινα τμήματα, χωρίς όμως να απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές και εξοπλισμός. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πεζοπορία σε μονοπάτια με τέτοια σήμανση και ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας, γι΄ αυτό λάβετε υπόψη τον καιρό.

Η σήμανση με κύκλους ή με ορθογώνια χαρακτηρίζει το μονοπάτι δύσκολο που ενδείκνυται μόνο για έμπειρους ορειβάτες, καθώς διασχίζει βράχινα τμήματα όπου απαιτείται αναρριχητικός εξοπλισμός και τεχνική. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά και η ορειβασία σε αυτά τα περάσματα μπορεί να γίνει δύσκολη και επικίνδυνη.

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

  • Δύο πεζοπορικές διαδρομές: μία εύκολη για όλους και μία μέτριας δυσκολίας (σχεδόν για όλους).

  1. Μονοπάτι Αδράχτι: Εύκολο. Απόσταση: 850 μ. Υ.Δ.: 150 μ. Χρόνος: 30΄- Σηματοδότηση με πορτοκαλί τετράγωνα. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία στο Καστράκι, μετά την παιδική χαρά. Η πινακίδα βρίσκεται στη σκάλα για το παλιό Καστράκι, ανάμεσα σε δύο βρύσες. Η σηματοδότηση του μονοπατιού συνεχίζει με πορτοκαλί τετράγωνα σε καίρια σημεία (διασταυρώσεις κλπ).

Η διαδρομή αρχικά διασχίζει τα σοκάκια του παλιού Καστρακίου έως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από τον Άγιο Νικόλαο έως την παλιά Παναγία το μονοπάτι περνά από ξύλινα σκαλοπάτια ενώ το τελευταίο τμήμα του πριν το βράχο Αδράχτι είναι χωμάτινο. Η θέα στους βράχους των Μετεώρων από το Αδράχτι είναι πανέμορφη ενώ από την άλλη πλευρά χαμηλά φαίνονται τα παλιά σπίτια στο Καστράκι και την Καλαμπάκα.

2. Μονοπάτι Αγίου Πνεύματος:  Μέτριας δυσκολίας Απόσταση: 1200 μ. Υ.Δ.: 150 μ. Χρόνος: 60΄ -Σηματοδότηση με πράσινους κύκλους. Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία στο Καστράκι (ταμπέλα πλάι στο χαρακτηριστικό μεγάλο παλιό κτίριο) και οδηγεί στην εντυπωσιακή σκήτη του Αγίου Πνεύματος, σκαλισμένη μέσα στο βράχο, με θέα που κόβει την ανάσα. Η σηματοδότηση του μονοπατιού είναι με  πράσινους κύκλους σε διασταυρώσεις κι άλλα κομβικά σημεία.

Η διαδρομή αρχικά διασχίζει τα σοκάκια του παλιού Καστρακίου έως την βρύση της Νεράιδας. Από την βρύση έως τα σπασμένα κομμάτια βράχου το μονοπάτι είναι χωμάτινο και μετά κινείται κυρίως πάνω σε βράχινο ανάγλυφο.

Στην άλλη πλευρά του βράχου βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ο Μαντιλάς. Το όνομα Μαντιλάς καθιερώθηκε γιατί τη μέρα της πανήγυρης του μοναστηριού νέοι σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν μαντίλια-τάματα και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς τα οποία μοιράζονται ως φυλαχτό.

Meteora view 2

  • Όποια εποχή και να πάτε στα Μετέωρα είναι υπέροχα. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στα μοναστήρια τα Χριστούγεννα ενώ το Πάσχα κυριαρχεί κλίμα εαρινής γλυκύτητας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοναστήρια στα Μετέωρα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη