Σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, στο χωριό Γαύρος και σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι στο δρόμο προς Προυσό, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας Fresko.
Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου
Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2012 στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική γευστική εμπειρία υψηλής διατροφικής αξίας.
Είναι αδύνατο για το μέσο επισκέπτη, που εισέρχεται στο χώρο των εγκαταστάσεων και τον χτυπά ο καθαρός φρέσκος αέρας του βουνού, να διανοηθεί τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υπεύθυνοι για να στήσουν αυτή τη σύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας και την ιστορία τους.
Το όραμα που έγινε πραγματικότητα
Δυσκολίες υπήρξαν πάρα πολλές ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, μάς αναφέρει η Αγγελική Γιόλδαση, σύζυγος του ενός εκ των δύο συνεταίρων της μονάδας.
“Αρχικά χρειάστηκαν δυό χρόνια για να ξεπεράσουμε όλη τη διαδικασία της γραφειοκρατίας. Και αφού καταφέραμε τελικά να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα και να πάρουμε-επιτέλους- την άδεια λειτουργίας, εργαστήκαμε στη συνέχεια πολύ σκληρά για να μάθουμε τα πάντα για την εκτροφή πέστροφας. Δεν είχαμε καμία σχετική προηγούμενη εμπειρία με ιχθυοκαλλιέργεια. Είχαμε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων αλλά λόγω της κρίσης αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε, δεν είχαμε πλέον δουλειά...” αναφέρει η ίδια.
Μπροστά στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει από το 2009 την Ελλάδα, οι δύο συνέταιροι από το Καρπενήσι θα μπορούσαν να έχουν εγκαταλείψει με τις οικογένειες τους τον τόπο τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπως έκαναν πολλοί άλλοι σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά τους.
Αντίθετα εκείνοι παρέμειναν στο μικρό χωριό τους στην ορεινή Ευρυτανία, πάλεψαν με το… θηρίο της γραφειοκρατίας και κατάφεραν με το μεράκι τους, την υπομονή, την επιμονή και με πολύ κόπο, να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα προσφέροντας ένα αρίστης ποιότητας τοπικό προϊόν, που έχει αναβαθμίσει την ελληνική γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, το 2019 η περίφημη καπνιστή πέστροφα από το Γαύρο έχει ενταχθεί στο μενού της αεροπορικής εταιρείας Aegean για τους επιβάτες της business class.
Και εξαιρετικοί πεστροφο-μεζέδες
Η κυρία Αγγελικη Γιόλδαση μάς αφήνει για να επιστρέψει την κουζίνα της όπου μαγειρεύει ευφάνταστα πιάτα αποκλειστικά με πέστροφα. Είναι η μαγείρισσα στο μεζεδοπωλείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πεστροφείου.
Ετοιμάζει εξαιρετικές σπιτικές σπεσιαλιτέ, όπως ρόλο ομελέτας με καπνιστή πέστροφα, πατατοσαλάτα ή ντόπια φασόλια με καπνιστή πέστροφα, σουτζουκάκια ή γιουβαρλάκια πέστροφας, καρμπονάρα με καπνιστή πέστροφα και μελάνι σουπιάς, φρέσκο παναρισμένο φιλέτο πέστροφας συνοδευμένο με βραστά λαχανικά, παστίτσιο πέστροφας, chutney σύκου και καπνιστή πέστροφα, ρολό μελιτζάνας γεμιστό με πέστροφα, vol au vent με καπνιστή μαριναρισμένη πέστροφα και πολλά άλλα.
Οι πειραματισμοί της κυρίας Αγγελικής στην κουζίνα με πεστροφο-μεζέδες δεν έχουν τελειωμό! Είναι το νέο της project.
Το μυστικό της επιτυχίας σε πεντακάθαρα νερά
Την ξενάγηση μας στις εγκαταστάσεις του πεστροφείου Fresko αναλαμβάνει η κόρη της, Μαγδαληνή Παναγιωτόπουλου, η οποία έχει σπουδάσει Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη ζωική παραγωγή.
Η νεαρή κοπέλα μιλά για τις πέστροφες με τρυφερότητα και αγάπη, σαν να πρόκειται για παιδιά.
Εξηγεί ότι η εταιρεία fresko είναι μία κάθετη μονάδα, εταιρεία δηλαδή, η οποία εκτρέφει αλλά και μεταποιεί στον ίδιο χώρο τα παραγόμενα ψάρια.
“Η μεταποίηση-λέει- αφορά κυρίως τα καπνιστά προϊόντα που παράγουμε (ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, απλό και μαριναρισμένο φιλέτο καπνιστής πέστροφας, πατέ από καπνιστή πέστροφα) καθώς και άλλα νέα προϊόντα τα οποία είναι ακόμα υπό δοκιμή όπως η παστή πέστροφα, ένας εξαιρετικός πεστροφομεζές!”.
Και μάς αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.
“Στόχος μας ήταν και είναι να μπορούμε να παρέχουμε μόνο το καλύτερο στους καταναλωτές μας. Γι αυτό και επικεντρωθήκαμε στους εξής τρεις τομείς:
Πρώτον, παράγουμε το δικό μας γόνο, χρησιμοποιώντας δικούς μας γεννήτορες. Με το τρόπο αυτό και με ελεγχόμενες διασταυρώσεις παράγονται υγιέστατα ιχθύδια τα οποία δεν χρήζουν ανάγκης εμβολιασμού ή αντιβίωσης καθώς οι γεννήτορες είναι προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον διαβίωσής τους.
Δεύτερον, δίνουμε την καλύτερη ποιοτικά τροφή της αγοράς προκειμένου τα ψάρια να αναπτύσσονται σωστά και να μην έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό.
Τρίτον, το νερό που εισέρχεται στη μονάδα είναι από πηγή η οποία αναβλύζει λίγα μόλις μέτρα πριν την μονάδα μας και έρχεται με κλειστό αγωγό αποκλειστικά για την καλλιέργεια πέστροφας. Πρόκειται για νερό πιο καθαρό και από πόσιμο με μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία στους 12-13°C το οποίο δεν ανακυκλώνεται αλλά περνώντας από τις δεξαμενές καθαρίζεται και χύνεται στον Καρπενησιώτη ποταμό. Η τόσο χαμηλή θερμοκρασία περιορίζει την γρήγορη ανάπτυξη των ψαριών και έτσι απαιτούνται 18-20 μήνες για να φτάσουν εμπορεύσιμο μέγεθος, δηλαδή 350gr και άνω” αναφέρει.
Όσον αφορά τους ελέγχους, η Μαγδαληνή Παναγιωτοπούλου σημειώνει ότι οι δεξαμενές καθαρίζονται καθημερινά και τα ταΐσματα μοιράζονται από 2 έως 4 την ημέρα ανάλογα με την ηλικία των ψαριών προκειμένου να ελέγχονται οι ποσότητες που τρώνε αλλά και να επιβλέπονται τα ψάρια από το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας.
“Η πρωτογενής παραγωγή – διευκρινίζει- διεκπεραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του global gab . Τα καπνιστά προϊόντα μας φέρουν πιστοποιήσεις ISO, HACCP και FDA και όλα είναι ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και χρωστικές (100% φυσικά προϊόντα).
Το νερό της πηγής αρχικά περνούσε από έναν νερόμυλο ο οποίος βρίσκεται δίπλα από την ιχθυοκαλλιέργεια, και στη συνέχεια εισερχόταν στη μονάδα. Πλέον όμως ο νερόμυλος έχει σταματήσει να λειτουργεί και υπάρχει μόνο το πέτρινο κτήριο να θυμίζει την ιστορία του”.
Το Fresko στο Γαύρο Ευρυτανίας είναι ένας παράδεισος για τους ψαροφάγους, παρότι η πέστροφα δεν είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό ψάρι στους Έλληνες.
Παρόλα αυτά, η διατροφική αξία της πέστροφας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι φυσική πηγή πλούσια σε Ω3 και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία ψητή πέστροφα ή ένα καπνιστό φιλέτο αποτελούν ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα.
Στις εγκαταστάσεις της μονάδας Fresko μπορείτε να ψαρέψετε την πέστροφα της επιλογής σας και να την πάρετε καθαρισμένη για να την μαγειρέψετε στο σπίτι.
Ακόμη μπορείτε να προμηθευτείτε και τυποποιημένη καπνιστή πέστροφα (διατίθεται και σε επιλεγμένα καταστήματα σε Αθήνα, Καρπενήσι και Θεσσαλονίκη) καθώς και να απολαύσετε τους πεστροφο-μεζέδες της κυρίας Αγγελικής στο μεζεδοπωλείο του πεστροφείου.
Οι πέστροφες ζουν σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα. Γι΄ αυτό κατά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου επιβάλλεται να πλησιάσετε με προσοχή στις δεξαμενές με τις πέστροφες, σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού.
Α, και να επιβλέπετε τα παιδιά σας, δεν πρόκειται για λιμνούλες με… χρυσόψαρα.
Περισσότερες πληροφορίες για το Fresko εδώ