Στη φάρμα του Φώντα Μίχου αναρωτιέσαι, αν βρίσκεσαι στα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας ή χαμένος κάπου στα δάση του αμερικανικού νότου…
Σκηνικό far-west και θέα στα επιβλητικά Βαρδούσια, που μεταμορφώνονται σε… Απαλάχια Όρη καθώς ο Φώντας βγαίνει από την κουζίνα του με τεράστιες μερίδες αγριογούρουνο και φρέσκα σαλατικά από το μποστάνι του.
Γιατί ο Φώντας δεν μοιάζει με ινδιάνο, είναι ινδιάνος! Ένας ‘Ελληνας ινδιάνος που ζει στα βουνά της Ναυπακτίας σε αρμονία με τη φύση.
Η φάρμα Μίχου βρίσκεται μέσα στο δάσος, στον μικρό κτηνοτροφικό οικισμό Λάλικα (Λάλκα) σε υψόμετρο 1.650 μ. στην ορεινή Ναυπακτία. Απέχει περίπου 15 χλμ από την Άνω Χώρα. Θα σάς οδηγήσουν ταμπέλες, στο δρόμο προς Κρυονέρια.
Το κτήμα είναι χτισμένο σε πλαγιά μέσα στα έλατα με αφοπλιστική θέα στις χιονισμένες βουνοκορφές στα Βαρδούσια και τα γύρω χωριουδάκια.
Αγριογούρουνο και βότανα του δάσους
Η φιλόξενη φάρμα Μίχου φημίζεται για το ντόπιο κρέας και το εξαιρετικό αγριογούρουνο ελευθέρας βοσκής που μαγειρεύει ο ίδιος ο Φώντας. Στην κουζίνα του κρέμονται όλων των ειδών τα μυρωδικά και τα αρωματικά βότανα της Ναυπακτίας, από μελισσόχορτο και ρίγανη, μέχρι βαλσαμόχορτο, φασκόμηλο, τσάι βουνού, μέντα κ.α.
Ο Φώντας δεν μεγαλουργεί μόνο στην κουζίνα, ξέρει τα πάντα και για το βουνό.
Αν το επιτρέπει, ο καιρός θα σάς πάει βόλτα με άλογα. Θα σάς δείξει τα μονοπάτια για να μαζέψετε άγρια μανιτάρια και θαυματουργά βότανα, σε μία φύση παρθένα και γοητευτική συνάμα.
Ακόμη, θα σάς μιλήσει για τα αρχαία μονοπάτια της Αταλάντης, τον Φιδάρη ποταμό, την ιστορία του τόπου και θα σάς οδηγήσει στο μυστικό σημείο όπου φαίνεται από ψηλά η Ευηνολίμνη.
Η φάρμα Μίχου είναι η cult πλευρά της Ορεινής Ναυπακτίας και μία must εμπειρία για «ψαγμένους» περιηγητές που αναζητούν την αυθεντικότητα της Ελλάδας στο βουνό. Μην περιμένετε,λοιπόν, να δείτε καμιά οργανωμένη φάρμα με ζωάκια και παπάκια για να παίξουν τα παιδάκια σας. Η εκτροφή είναι βιολογική. Τα αγριογούρουνα της φάρμας Μίχου βόσκουν ελεύθερα μέσα στα έλατα τριγύρω, όπως και τα βόδια και τα άλογα.
Εδώ στο βουνό, τα πράγματα δεν είναι παίξε-γέλασε. Οι λιγοστοί πεινασμένοι λύκοι που ζουν στα βουνά της περιοχής παίρνουν κάπου-κάπου και από ένα μοσχαράκι.
«Τι να κάνουμε, πρέπει να φάνε κι αυτοί…» λέει ο Φώντας χαμογελώντας πάνω από τις κατσαρόλες του που μοσχοβολούν…
Πληροφορίες κρατήσεων τηλ. 6973 593 457
Περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος…
Αυτό που εντυπωσιάζει στην περιοχή είναι το πυκνό και υγιέστατο δάσος από έλατα. ‘Ενα σύμπλεγμα δασικών δρόμων και μονοπάτια προσφέρονται για περίπατο, mountain-bike, ιππασία και 4Χ4 οδικές διαδρομές στον καθαρό αέρα του βουνού.
Μέχρι και πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή ήταν ορεινά βοσκοτόπια όπου έβοσκαν πολλά κοπάδια. Τα γύρω χωριά ήταν τότε γεμάτα ζωή. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες οδήγησαν την ελληνική ύπαιθρο σε ερήμωση.
Τα άγρια Κραβαρίτικα βουνά έμειναν για δεκαετίες μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις. Κι έτσι, βρήκε τόπο και θέριεψε ένα υπέροχο, σήμερα, νεαρότατο και υγιέστατο δάσος.
Σε αυτά τα μέρη, η φύση συνθέτει πρωτόγνωρους ήχους για τους ανθρώπους της πόλης που δεν είναι εξοικειωμένοι με… τα στοιχειά και τα θεριά της φύσης. Όπως, το ζουζούνισμα των εντόμων με το πρώτο φως της ημέρας, χαρούμενα γαβγίσματα και κουδουνάκια των ζώων κάπου πέρα στην πλαγιά, ή το θρόισμα των φύλλων κι ο αέρας που διαπερνά τα έλατα, ο ήχος της βροχής που δυναμώνει.
Ακόμη κι οι νύχτες σε τούτα τα μέρη είναι διαφορετικές, βυθισμένες στην σιωπή του δάσους που ταράσσεται από κάποιο μακρινό αλύχτισμα σκυλιών ή κάπου-κάπου κι από τουφεκιές στον αέρα για ν΄ απομακρυνθούν οι λύκοι και να προστατευθούν τα κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα. Ναι, λύκοι υπάρχουν στα βουνά της Ναυπακτίας, λίγοι και φοβισμένοι.
– Όχι, οι λύκοι δεν πλησιάζουν, φοβούνται τον άνθρωπο. Φοβούνται πολύ…
Κι εμείς φοβόμαστε ότι μία ακόμη off-road βόλτα στην γύρω περιοχή και θα ξε-μείνουμε από βενζίνη…
Εξαιρετικό αγριογούρουνο ελευθέρας βοσκής μαγειρεμένο με τη μυστική συνταγή του Φώντα.
Το τζάκι δεν σβήνει αν δεν μπει, για τα καλά, το καλοκαίρι.
Μηδενική ηχορύπανση και φωτο-ρύπανση. Τα ξάστερα βράδια γίνεται κανονική χαρτογράφηση του ουράνιου θόλου.