‘Ενας από τους ομορφότερους ποταμούς της χώρας είναι ο Λάδωνας και τον διαφεντεύει τους μισούς μήνες του χρόνου μιά Κυρά με το γεφύρι της…
Ακόμη και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. αναφέρει για τον ποταμό Λάδωνα στα “Αχαϊκά” «Κάλλους γαρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος» (Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού).
Την ίδια άποψη έχει αναμφίβολα και ο σύγχρονος περιηγητής…
Με μήκος που ξεπερνά τα 70 χλμ το υδάτινο στοιχείο αυτού του ποταμού κυριαρχεί στην πελοποννησιακή γη. Τα νερά του Λάδωνα συγκεντρώνονται στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη σχηματίζοντας ένα γαλήνιο παραλίμνιο τοπίο, που προσφέρεται για πικ-νικ, ελεύθερο κάμπινγκ, ψάρεμα, ποδήλατο, βαρκάδες και καγιάκ.
Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και το εντυπωσιακό τσιμεντένιο φράγμα που συγκρατεί τον όγκο των νερών του ποταμού. ‘Εχει μήκος 105 μ. και ύψος 57μ. και βρίσκεται στη θέση “Πήδημα”. Η κατασκευή του φράγματος άρχισε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 από Ιταλούς, στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων της Ιταλίας για τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο δρόμος οδηγεί μέχρι την είσοδο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου ενώ διασταυρώνεται και με τον δρόμο που οδηγεί στις όχθες της λίμνης προς το χωριό Μουριά.
Το γεφύρι της Κυράς
Ο ποταμός Λάδωνας δεν είναι ένας τυχαίος ποταμός, αφού έχει για αξιοθέατο και την… Κυρά του με το γεφύρι της.
Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι του 13ου αιώνα που αναδύεται από το λασπωμένο βυθό της τεχνητής λίμνης κατά το φθινόπωρο, όταν τα νερά υποχωρούν και η στάθμη τους κατεβαίνει.
Το πεντάτοξο γεφύρι της Κυράς – όπως συμβαίνει και με το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία – βυθίζεται ολόκληρο κάτω από τα νερά από την άνοιξη και μετά, όταν λιώνουν τα χιόνια και η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Τότε χάνεται εντελώς.
Αυτό συμβαίνει από το 1954 με την κατασκευή του φράγματος, μέχρι σήμερα…
Το γεφύρι της Κυράς έχει μήκος 55 μέτρα και πλάτος 2,15 μέτρα. Για αιώνες γεφύρωνε την βόρεια με την κεντρική Πελοπόννησο. Βρίσκεται νότια του χωριού Μουριά και θα το δείτε σε όλο του το μεγαλείο το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Το παλαιό πορθμείο στον Λάδωνα
Σήμερα, πλάι στο παλιό πέτρινο γεφύρι υπάρχει μια σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα που χτίστηκε το 2002 και συνδέει τα γύρω χωριά. Η κατασκευή της παρόπλισε το παλαιό πορθμείο το οποίο μέχρι το 1973 λειτουργούσε χειροκίνητα. Ήταν ένα μικρό ferry που εκείνη την εποχή μετέφερε ανθρώπους και ζώα στην απέναντι όχθη.
‘Ενα συρματόσχοινο συγκρατούσε τότε αυτό το πλωτό μέσο για να μην το παρασύρει το ποτάμι. Μετά το 1973 η λειτουργία του έγινε μηχανοκίνητη με τη χρήση μίας μηχανής ποτίσματος που λειτουργούσε με φωτιστικό πετρέλαιο (!) και ενός σασμάν αυτοκινήτου από ένα παροπλισμένο τζιπ της ΔΕΗ! Αυτό κι αν είναι κλασική ελληνική πατέντα…
Ο γύρος της λίμνης Λάδωνα με ποδήλατο
Ασφαλτόδρομος κάνει τον γύρο της λίμνης σε μία εντυπωσιακή διαδρομή μερικών χιλιομέτρων με ομαλές ανηφορο-κατηφόρες, άλλοτε πλησιάζοντας πολύ κοντά στις όχθες κι άλλοτε ανηφορίζοντας προσφέροντας πανοραμική θέα. Η διαδρομή είναι μία μαγευτική βόλτα με ποδήλατο, χαλαρή για όλη την οικογένεια. Ολόκληρη η περιοχή, άλλωστε, είναι ένα όμορφος υδροβιότοπος.
Φαγητό: Στο χωριό Μουριά, κοντά στο γεφύρι της Κυράς, υπάρχουν ταβέρνες που λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι.
Διαμονή: Ενοικιαζόμενα δωμάτια όλο το χρόνο στο κοντινό κεφαλοχώρι Τρόπαια και στο χωριό Καλλιάνι.