Δύσκολο να βρεις στο χάρτη τις λίμνες Αρένες ή Μουτσάλια. ‘Ενα λιλιπούτειο σύμπλεγμα απλικών λιμνών, ένας μυστικός τόπος, στο Γράμμο. Κι αν δεν σού δώσουν οδηγίες… πλοήγησης οι ντόπιοι, δεν θα φτάσεις ποτέ εκεί…
Η διαδρομή προς αυτή την απομονωμένη ορεινή περιοχή είναι off-road και το τοπίο εντυπωσιάζει ευχάριστα με την γαλήνια ομορφιά που κρύβει,τελικά, αυτό το αλλόκοτο βουνό, ο Γράμμος.
Και ξεχασμένο βουνό, παρέμεινε ερημωμένο τα τελευταία 50 χρόνια. Ίσως επειδή ο Γράμμος είναι φορτισμένος από τις μνήμες του Εμφυλίου πολέμου και λίγο -πολύ όλοι θέλουν να ξεχάσουν εκείνη την εποχή, που στιγμάτισε τη χώρα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όσοι δεν έχουν περπατήσει στα μονοπάτια του έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν απρόσιτο και δύσβατο τόπο. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι γνωρίζουν καλά αυτό το παράξενο βουνό- οι περισσότεροι είναι ντόπιοι ή λάτρεις των 4Χ4 διαδρομών που οργώνουν τα βουνά της Ελλάδας.
Για τον ανυποψίαστο όμως περιηγητή, ο Γράμμος αναδεικνύεται, σήμερα, σε ένα από τα πιο όμορφα και προσιτά βουνά, με βατούς χωματόδρομους για άνετες off-road διαδρομές μέσα σε αλπικά τοπία, δάση με οξιές και μαύρη πεύκη, αλπικές λίμνες.
Ανηφορίζοντας για τις λίμνες Αρένες
‘Ενα από τα αξιοθέατα που κρύβει ο Γράμμος είναι και οι αλπικές λίμνες Αρένες, στην τοποθεσία Μουτσάλια και σε υψόμετρο 1.729 μ.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αλλά άγνωστα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Λίγο ψηλότερα προβάλλουν οι γυμνές κορυφές του βουνού…
Οι λίμνες Αρένες ή Μουτσάλια όπως αναφέρονται πιο συχνά, κρύβονται μέσα σε ένα πυκνό δάσος οξιάς στη ρίζα της κορυφής του Γράμμου, την Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).
Τοπίο γαλήνιο, καταπράσινο και προσιτό για ελεύθερο κάμπινγκ και πικ-νικ το καλοκαίρι, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.
Οι δύο λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων και είναι ρηχές. Το βάθος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Ο βυθός τους καλύπτεται από μια πυκνή υδρόβια βλάστηση δίνοντας ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα καθάρια νερά που τον χειμώνα παγώνουν.
Πλάι στις λίμνες μία πέτρινη πηγή με τρεχούμενο προσφέρει απλόχερα δροσερό άσπιλο νερό που κατεβαίνει από το βουνό.
Η ονομασία των λιμνών προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι», που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό, «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».
Οι λίμνες Αρένες έχουν σπουδαία οικολογική αξία. Στα διάφανα νερά τους ζουν σπάνια αμφίβια, όπως τρία είδη τρίτωνες (ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος). Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περιοχή υπάρχει ένα σύμπλεγμα δασικών δρόμων για off-road διαδρομές για αυτοκίνητα 4Χ4.
Επίσης ένα αρκετά καλοσυντηρημένο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση που έχουν τοποθετήσει φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι. Στο Γράμμο οι πεζοπόροι θα συναντήσουν και το Διεθνές Μονοπάτι Ε6 που διασχίζει περάσματα τα οποία παλιότερα συνέδεαν τα χωριά της περιοχής.
Πώς να πάτε
Η πρόσβαση στις λίμνες Αρένες γίνεται οδικώς από τον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου προς Πεύκο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο (νότια). Στο τρίστρατο συνεχίζουμε ευθεία και μετά το γεφύρι στο Σαραντάπορο ποταμό και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο (βατός για συμβατικά αυτοκίνητα το καλοκαίρι). Προσοχή στις ταμπέλες. Η απόσταση από το χωριό Πεύκος μέχρι τις λίμνες Αρένες είναι περίπου 23 χλμ.