Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μία κλειστή θάλασσα κι επί της ουσίας ένας υδροβιότοπος που περικλείει μέσα του άλλους υδροβιότοπους. Ενας επίγειος παράδεισος όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια και αποδημητικά πτηνά. Η περιοχή εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτοπων του Αμβρακικού καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα.
Αμέτρητοι χωματόδρομοι καταλήγουν στις όχθες αποκαλύπτοντας την ομορφιά του τόπου. Οπου όμως κι αν βρεθείτε, να προσεγγίσετε με ησυχία, σεβασμό στη φύση και υπομονή. Και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σπάνια πτηνά ανάλογα την εποχή.
Οff-road διαδρομή στον υγρότοπο Ροδιάς
Ο εντυπωσιακότερος και εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο χωματόδρομος είναι αυτός που οδηγεί στον υγρότοπο της Ροδιάς.
Προσέξτε στις όχθες τα “διβάρια” όπου εκτρέφεται το ονομαστό γαριδάκι του Αμβρακικού.
Οι ψαράδες έχουν κατασκευάσει τα λεγόμενα “διβάρια”- ειδικές κατασκευές με καλάμια- που λειτουργούν με το φαινόμενο πλημμυρίδας και αμπώτιδας το οποίο παρατηρείται στον Αμβρακικό και μετατρέπει τον κόλπο σε ένα τεράστιο φυσικό υδροβιότοπο.
Τα “διβάρια” επιτρέπουν στα ψάρια να περάσουν από τη θάλασσα στους κλειστούς όρμους του κόλπου και τα εγκλωβίζουν εκεί. Το ψάρεμα στον Αμβρακικό γίνεται με δίχτυα και πυροφάνι ενώ απαγορεύεται το ψάρεμα με δυναμίτη και λεπτά δίχτυα που καταστρέφουν το γόνο των ψαριών.
Στις περιπλανήσεις σας θα δείτε άπειρους χωματόδρομους που οδηγούν σε παρατηρητήρια και φυλασσόμενους χώρους.
Για να περάσετε στους χωματόδρομους του υγρότοπου Ροδιάς ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο Πρέβεζας-Αρτας και τις ταμπέλες προς τα χωριά Βίγλα και Πολύδροσο. Υπάρχει και ταμπέλα προς το μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς. Ο δρόμος διασχίζει τη θάλασσα και καταλήγει στην Κορωνησσία.
Μεγαλοπρεπής με εντυπωσιακά τείχη και ρωμαϊκά μνημεία, η Αρχαία Νικόπολη εκτείνεται στη χερσόνησο που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος, 6 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα.
Σήμα κατατεθέν της Φιλιππιάδας ο πελαργός, γι΄ αυτό αν βρεθείτε στην πόλη κοιτάξτε ψηλά. Θα δείτε φωλιές πελαργών στα πιο απίθανα μέρη: στο Δημαρχείο, σε ταράτσες σπιτιών, σε μπαλκόνια και κολώνες.
Η Πρέβεζα είναι μία πόλη ζωντανή, φιλόξενη και φιλική στους ποδηλάτες. Μία πόλη-κοσμοπολίτισσα με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, ονομαστή για την Γιορτή της σαρδέλας, τους ψαρομεζέδες της και το γαριδάκι Αμβρακικού…
Διαδρομές με βάση την Πρέβεζα στις παραλίες της Δυτικής ακτής, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε υδροβιότοπους στον Αμβρακικό κόλπο. Η περιήγηση στα νότια παράλια της Ηπείρου έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο πέλαγος και απλωτές αμμουδιές- Αρτολίθια-Ριζά- Λυγιά- Βράχος- με πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Πολύ κοντά στην Πρέβεζα βρίσκονται δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι, η Αρχαία Νικόπολη […]
Φθινοπωρινή βόλτα στην Αρχαία Κασσώπη. Η αρχαία πόλη της Ηπείρου κρύβεται στα βουνά του Ζαλόγγου κι έχει άπλετη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το «Μνημείο της Αγάπης» στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι αφιερωμένο στην Αγάπη προς τον Άνθρωπο και, ειδικότερα, σε δύο γιατρούς που έζησαν στην Πρέβεζα…
Άγνωστες αμμουδιές της ηπειρωτικής Ελλάδας για τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας με φόντο τα Επτάνησα. Παραλίες για λίγους κάπου εκεί στο “άνοιγμα” μεταξύ Λευκάδας και Παξών…