Τα Κράβαρα, τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας, συνθέτουν μία από τις πιο ορεινές και πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και τα εντυπωσιακά Βαρδούσια Όρη.
Την ομορφιά του ορεινού τοπίου επισφραγίζει η ακριβοθώρητη Ευηνολίμνη, η τεχνητή λίμνη που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια τα νερά από τον Εύηνο ποταμό για τις ανάγκες υδροδότησης της Αθήνας.
Όποιον δρόμο κι αν πάρετε στην ορεινή Ναυπακτία είναι και μία «πράσινη διαδρομή». Όποια εποχή, επίσης, κι αν πάτε είναι πανέμορφα. Τον χειμώνα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν το δρόμο πάντα ανοιχτό αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω παγετού.
Τα τζάκια εδώ ανάβουν από νωρίς τον Οκτώβριο και σβήνουν τον Ιούνιο.
Στα περισσότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας λειτουργούν μικροί φιλόξενοι ξενώνες, παραδοσιακά καφε-παντοπωλεία και λίγες ταβερνούλες. Η περιοχή είναι ειδυλλιακή για κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ στο ποτάμι, πεζοπορία και βόλτες στα γύρω χωριά, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, off-road οδικές περιηγήσεις.
Ανάβαση στην ορεινή Ναυπακτία
Η διαδρομή μας για τα βουνά της Ναυπακτίας ξεκινά νότια από τα παράλια της Φωκίδας και ανηφορίζει βόρεια σε υψόμετρο μέχρι και 1.650μ. προς Ανω Χώρα και Ευηνολίμνη.
Μία και μοναδική ευθεία, περίπου 500μ. καταγράφεται στο ύψος του οικισμού Φιλοθέη, κοντά στο Ευπάλιο (σημείο ανεφοδιασμού καυσίμων, κα). Η συνέχεια είναι ένα ατέλειωτο ανηφορικό στροφιλίκι με έντονες υψομετρικές αλλαγές. Σε κάθε στροφή ανεβαίνουμε και 20 μέτρα.
Η υψομετρική διαφορά αποτυπώνεται στη φύση με οργιώδεις εναλλαγές της βλάστησης. Πλατάνια και καρυδιές στην Τερψιθέα, πυκνά έλατα λίγο ψηλότερα στην όμορφη Ελατού που η πινακίδα της δεν φαίνεται. Ένα έλατο την έχει αγκαλιάσει με τα κλαδιά του.
Το πιο γνωστό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας είναι η μακρινή Ανω Χώρα, όπου υπάρχουν αρκετοί ξενώνες, όμως για να προσεγγίσουμε την Ευηνολίμνη, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Κατευθυνόμαστε δεξιά, στη διασταύρωση με τις πολλές ταμπέλες, προς Κρυονέρια– ένα ακόμη όμορφο παραδοσιακό χωριό χωμένο στα έλατα όπου λειτουργεί πρόσφατα και σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.
Εδώ είναι Κράβαρα!
Ο δρόμος χρειάζεται προσοχή καθώς σε μερικά σημεία το οδόστρωμα έχει φαγωθεί από τις νεροσυρμές. Προσοχή και στις κατολισθήσεις. Εδώ είναι Κράβαρα. Όνομα και πράμα. Σημαίνει τόπος άγριος, πίσω από τα βουνά. Κι επειδή σε αυτό τον τόπο η φύση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, μπορεί να δείτε και κάνα ζαρκαδάκι.
Η χαρούμενη συνάντηση με τα γνωστά κατσίκια-protest είναι αναπόφευκτη σε τούτα τα μέρη. Ο βοσκός ακολουθεί πίσω με αυτοκίνητο και χαμηλή ταχύτητα. «Κάνουν τη βόλτα τ’ς …»!
-Κι εμείς!
Κοντά στα Κρυονέρια βρίσκεται ο κτηνοτροφικός οικισμός Λάλικα ή Λάλκα και η φάρμα Μίχου. Σερβίρει θαυμάσιο αγριογούρουνο ελευθέρας βοσκής ενώ λειτουργούν και πέντε πέτρινα δωμάτια με τζάκι για αυθεντικές αγροτουριστικές εμπειρίες με θέα τα Βαρδούσια…
Η κρυφή γοητεία του βουνού
Όλα τα γύρω χωριά- από την Ελατού μέχρι την Ελατόβρυση, Περδικόβρυση, Κρυονέρια, Αμπελακιώτισσα, Κλεπά- επικοινωνούν μεταξύ τους από ένα σύμπλεγμα δασικών δρόμων. Ειδυλλιακά μέρη για περίπατο, mountain-bike, 4Χ4 λασπο-δρομίες.
Ο γύρος της Ευηνολίμνης
Η περίμετρος της Ευηνολίμνης είναι 32 πανέμορφα χιλιόμετρα σε ορεινό τοπίο.
Κομβικό σημείο είναι το καταπράσινο χωριό Περδικόβρυση σε 9 χλμ. από τα Κρυονέρια. Εδώ κρίνεται απαραίτητη μία στάση στο παραδοσιακό καφενείο «Σινίστα» (ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι) απέναντι από το παλιό σχολείο του χωριού που δεν έχει πια μαθητές. Η Ευηνολίμνη απέχει μόλις 4 χλμ από την Περδικόβρυση.
Τσιμεντένια διπλή γέφυρα περνά στην απέναντι όχθη προς τα παραδοσιακά χωριά Αράχωβα και Κλεπά, χτισμένα σε υψόμετρο 900μ. με πανοραμική θέα στην Ευηνολίμνη.
Η Αράχοβα είναι ένα από τα ελάχιστα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας που «βλέπουν» την Ευηνολίμνη.
Ο δρόμος συνεχίζει προς τον Άγιο Δημήτριο στο φράγμα. Βόρεια κατευθύνεται προς Ευρυτανία και Καρπενήσι ακολουθώντας για αρκετά χιλιόμετρα μία εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από έλατα.
Στον Αγιο Δημήτριο μπορούμε να φτάσουμε και από την νότια πλευρά της λίμνης ακολουθώντας το ασφαλτόδρομο από την Περδικόβρυση προς το ιστορικό κεφαλοχώρι Πλάτανος. Η διαδρομή σε αυτή την πλευρά της Ευηνολίμνης έχει καλύτερο οδόστρωμα, χωρίς έντονες ανηφοροκατηφόρες, και κοντινή θέα στον Εύηνο ποταμό και στις όχθες της λίμνης του.
Στον Πλάτανο λειτουργούν ξενώνες και καφε-ταβερνάκια στη γραφική πλατεία με τον γερο-πλάτανο. Το υπαίθριο θεατράκι του χωριού είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Ροντήρη (1900-1981) καθώς ο Πλάτανος Ναυπακτίας είναι τόπος καταγωγής του κορυφαίου δασκάλου του ελληνικού θεάτρου. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει δυτικά προς Θέρμο (29χλμ) και νότια προς Ναύπακτο (51χλμ).
Εύηνος: «η λεωφόρος των βουνών»
«Η λεωφόρος των βουνών» στην ορεινή Ναυπακτία είναι κατά τον μεγάλο λαογράφο Δ. Λουκόπουλο ο ίδιος ο ποταμός Εύηνος.
Ο λαός έδωσε στο ποτάμι με τα γαλαζοπράσινα νερά το όνομα Φιδάρης, γιατί η διαδρομή του θυμίζει κίνηση φιδιού. Κατεβαίνει τα Βαρδούσια Όρη και παίρνει δυτική πορεία χωρίζοντας τα βορειότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας από την υπόλοιπη Ναυπακτία.
Στη συνέχεια ο Εύηνος ποταμός ακολουθεί φιδωτή νότια πορεία, πότε νοτιοδυτικά και πότε νότια, για να καταλήξει στον Πατραϊκό κόλπο, ανάμεσα στο Ευηνοχώρι και το Γαλατά. Η διαδρομή του είναι 98 χιλιόμετρα.
Το Greek-CrossRoads προτείνει...
- Βόλτα σε δύο δασικούς δρόμους με θέα την Ευηνολίμνη
Κοντά στα Κρυονέρια (3 χλμ προς Λάλικα) δασικός δρόμος οδηγεί σε 1,2 χλμ στο εκκλησάκι Αϊ Λιάς στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.) Από εδώ η θέα προς την Ευηνολίμνη και τις γύρω βουνοκορφές είναι πανοραμική. Αν δεν έχει πέσει ομίχλη… Ο χωματόδρομος προς την κορυφή του Αι Λιά έχει μία μικρή ταμπέλα. Διαδρομή κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off-road, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.
Επίσης, κοντά στα Κρυονέρια άλλος δασικός βατός δρόμος οδηγεί σε πλάτωμα στην ψηλή κορυφή Ομάλια (υπάρχει ταμπέλα) με θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ντόπιοι λένε ότι από την κορυφή Ομάλια φαίνεται ο Κορινθιακός κόλπος και το Ιόνιο πέλαγος…
- Μία off-road διαδρομή 13 χλμ για όλους: Περδικόβρυση-Αμπελακιώτισσα.
Μετά τα Κρυονέρια και λίγο πριν φτάσουμε στην Περδικόβρυση, δασικός δρόμος υπό ασφαλτόστρωση οδηγεί σε 13 χλμ. στο πιο απομονωμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, την Αμπελακιώτισσα.
Η διαδρομή διασχίζει δάσος με έλατα κι έχει ωραία ανοίγματα προς την Ευηνολίμνη. Δρόμος βατός ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα. Στην Αμπελακιώτισσα δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας ενώ λειτουργεί και ξενώνας όλο τον χρόνο.
- Οικονομική ταχύτητα στις οδικές διαδρομές γιατί στην ορεινή Ναυπακτία δεν υπάρχει βενζινάδικο για ανεφοδιασμό. Εντάξει, αν μείνετε από βενζίνη θα βρεθεί ένα μπιτόνι στην Ανω Χώρα, στον Πλάτανο, ή και στα Κλεπά. Ρωτήστε στα καφενεία των χωριών, οι ντόπιοι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.