Το Ναύπλιο είναι ομολογουμένως μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και θεωρείται δικαίως κορυφαίος τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές. Απέχει περίπου μιάμιση ώρα οδικώς από την Αθήνα, έχει έντονη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο και πολλές επιλογές σε διαμονή, φαγητό, διασκέδαση.
Για να γνωρίσετε το Ναύπλιο πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο. Στο λιμάνι υπάρχει μεγάλος υπαίθριος δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων (χωρίς χρέωση). Το Ναύπλιο προσφέρεται για περίπατο, βόλτα με ποδήλατο και βαρκάδα. Στο Δημαρχείο παραχωρούνται σε ντόπιους και επισκέπτες, μέσω σύντομης διαδικασίας, κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα.
Βαρκάδα στο Μπούρτζι
Στα ακίνητα νερά του Αργολικού κόλπου ξεχωρίζει το ενετικό κάστρο χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Είναι το γνωστό Μπούρτζι που κτίστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο και το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Καραβάκια από το λιμάνι μεταφέρουν τους επισκέπτες σε 10′ απέναντι στο νησάκι- φρούριο.
Σε αυτό το φρούριο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αργότερα στη δεκαετία του 1930 το Μπούρτζι λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού και τα χρόνια 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού και τα καλοκαίρια φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πέντε αξιοθέατα σε μία βόλτα
1. Ο γύρος της Ακροναυπλίας και η Αρβανιτιά
Παραλιακός πεζόδρομος, υπέροχος και για βόλτα με ποδήλατο, συνεχίζει μετά τις καφετέριες στο λιμάνι και κάνει τον γύρο της Ακροναυπλίας μέχρι την παραλία Αρβανιτιά με το λευκό βότσαλο.
Είναι η κλασική βόλτα γύρω από την κατάφυτη με θεόρατες φραγκοσυκιές χερσόνησο, που κάποτε υπήρξε η Ακρόπολη του Ναυπλίου. Από την Αρβανιτιά η βόλτα οδηγεί στην παλιά πόλη από την Πύλη Ξηράς και το Παλαμήδι.
2. Ανάβαση στο Παλαμήδι, όλη ομορφιά από ψηλά
Το Παλαμήδι, το κάστρο που στεφανώνει το Ναύπλιο. Ή αλλιώς, τα 999 σκαλιά, που τελικά δεν είναι 999 όπως θέλει ο μύθος- ότι το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη- αλλά 857. Κατασκευάστηκαν την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού.
Αρχικά τα σκαλοπάτια στο Παλαμήδι ήταν 1.150 όμως κάποια χάθηκαν από τις εργασίες συντήρησης που έγιναν κατά καιρούς κι έχουν μείνει μόνο τα 857. Έτσι τουλάχιστον λένε οι ντόπιοι. Δεν τα μετρήσαμε. Κάπου στην πορεία της ανάβασης χάσαμε το λογαριασμό από την ομορφιά του τοπίου.
Το κάστρο χτίστηκε την εποχή του Βενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου, Aυγουστίνου Σαγρέδο, από το 1711 έως το 1714. Είναι ένα έξοχο οχυρωματικό φρούριο με οκτώ συνολικά αυτοτελείς προμαχώνες που αναπτύσσονται κλιμακωτά και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη.
Στο Παλαμήδι όπως και στο Μπούρτζι, φιλοξενούνται σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Μην τις χάσετε.
3. Πύλη Ξηράς: Είσοδος στην Παλιά πόλη
Κάτω από τα επιβλητικά τείχη της Ακροναυπλίας, ακριβώς μπροστά από τα πρώτα κτίρια της Παλιάς πόλης, ξεχωρίζει η Πύλη της Ξηράς που αποτελούσε κάποτε την μοναδική είσοδο της πόλης.
Από εδώ μπαίνουμε στις γραφικές γειτονιές του Ναυπλίου γύρω από την Ακροναυπλία και το ιστορικό κέντρο. Γραφικά σοκάκια με σκαλάκια, νεοκλασικά αρχοντικά, φινετσάτα μαγαζιά χωμένα σε στενάκια, ατμοσφαιρικά μπαράκια και ήσυχα ταβερνάκια, ανθισμένα μπαλκόνια και μικρές αυλές σε παραδοσιακούς ξενώνες, συνθέτουν το σκηνικό της πόλης που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.
4. Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου
Σημείο αναφοράς του Ναυπλίου η εντυπωσιακή πλατεία Συντάγματος, μία από τις πιό όμορφες και ιστορικές πλατείες της Ευρώπης. Μια πλατεία ζωντανή μέρα νύχτα. Από εδώ περνούν όλοι, με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Μέχρι το 1843 λεγόταν πλατεία Πλατάνου, γι’ αυτό κι έχει καθιερωθεί, χρόνια τώρα, η παραδοσιακή στάση για καφέ κάτω από τον εν λόγω πλάτανο. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτήρια ξεχωρίζει το Βουλευτικό, που φιλοξένησε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια.
Κάθε γωνιά και μία ιστορία…
Στο Βουλευτικό ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε οργανώσει τον πρώτο δημόσιο χορό των Ναυπλιωτών προς τιμή του Γάλλου στρατάρχη Μαιζών, αλλά οι οπλαρχηγοί αρνήθηκαν να τον τιμήσουν με την παρουσία τους φοβούμενοι ότι θα γελοιοποιηθούν χορεύοντας παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, μπροστά στους Ευρωπαίους προσκεκλημένους…
Μία άλλη ιστορία δίνει το κλίμα εκείνης της εποχής. Αφορά το κόλπο που σκαρφίστηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας για να προωθήσει την εισαγωγή και καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε δοκιμάσει πατάτα στα ταξίδια του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Έτσι όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, έδωσε πατάτες στους χωρικούς αλλά εκείνοι – καχύποπτοι, συντηρητικοί και αγράμματοι όπως ήταν- τις πέταξαν. Τότε ο Καποδίστριας έδωσε εντολή να ξεφορτώνονται τα φορτία με τις πατάτες στις αποβάθρες του Ναυπλίου δημοσίως αλλά με ισχυρή φρουρά. Σύντομα, οι φήμες για τις πατάτες οργίασαν. Τάχα για να φρουρούνται τόσο καλά οι πατάτες δεν θα ήπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητος; Και φυσικά, κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουροί είχαν εντολές να κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιες κινήσεις.
Μέσα σε μία εβδομάδα δεν έμεινε ούτε μία πατάτα!
Σήμερα το Βουλευτικό λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Nαυπλίου με ενδιαφέρουσα συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων Eλλήνων καλλιτεχνών.
5. Οι εκκλησιές του Ναυπλίου
Μπείτε σε όποια εκκλησία του Ναυπλίου συναντήσετε στο δρόμο σας. Είναι όλες πανέμορφες. Φημισμένη για την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Παλιάς πόλης την Μεγάλη Παρασκευή και την ξακουστή χορωδία της είναι η εκκλησία της Παναγίας του Ναυπλίου. Βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο καφέ κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Ο αρχικός ναός της Γέννησης της Παναγίας χρονολογείται στον 15ο αιώνα, στα χρόνια της Πρώτης Eνετοκρατίας, και στο εσωτερικό εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, επτανησιακής τεχνοτροπίας, φιλοτεχνημένο τον 19ο αιώνα.
Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιέως Νεομάρτυρος Αναστασίου, πολιούχου της πόλης, τον οποίο οι Τούρκοι βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό την 1η Φεβρουαρίου του 1655, στην ελιά που υπάρχει ακόμα στη βορινή πλευρά του ναού. Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου, γίνεται μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας του προστάτη της πόλης.
Λίγο παραπάνω, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην είσοδο της δολοφονήθηκε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Κυριακή. Του είχαν στήσει καρτέρι οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης. Στο σημείο όπου σφηνώθηκε η μοιραία σφαίρα, στον τοίχο της εισόδου της εκκλησίας, έχει τοποθετηθεί γυάλινη προθήκη.
Το Greek-CrossRoads προτείνει...
- Επίσκεψη στο μουσείου Κομπολογιού, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.
- Bird-watching στον υδροβιότοπο της περιοχής Νέα Κίος. Το φθινόπωρο τα αποδημητικά πουλιά κάνουν στάση στην περιοχή πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον νότο.
- Να δοκιμάσετε πορτοκάλια και μανταρίνια από τα περιβόλια του αργολικού κάμπου.