Το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει», γνωστό σε πολύ λίγους, δίνει μία μικρή γεύση από την γλυκιά αγριάδα της ευρυτανικής φύσης. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πιο κλασσική οδική διαδρομή της Ευρυτανίας από Καρπενήσι προς Προυσό και Μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. ‘Ενα στενό πέρασμα που «κόβει δρόμο» για off-road περιπέτεια οδηγεί εκεί…
Καρπενήσι-Προυσός: η κλασική διαδρομή
Η κλασσική οδική διαδρομή στην Ευρυτανία ξεκινά από το Καρπενήσι και καταλήγει στον Προυσό (συνολική απόσταση 32χλμ). Εντυπωσιακή όσες φορές κι αν την κάνεις…
Ο δρόμος διασχίζει το φαράγγι ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, που σμίγει παρακάτω με τον Κρικελλιώτη στη θέση Διπόταμα. Εδώ προβάλλει και το μεγάλο πέτρινο γεφύρι.
Σε πρώτο πλάνο, τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά γύρω από το Καρπενήσι, χωμένα σε ένα μαγευτικό τοπίο με πλατάνια, καστανιές και τρεχούμενα νερά. Παντού εντυπωσιάζει η καθαρότητα της ανέγγιχτης φύσης. Κοντά στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ευρυτανίας οι Κορυσχάδες.
Αλλα παραδοσιακά χωριά είναι το Κλαυσί, το όμορφο Βουτύρο, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, το Νόστιμο, τα Φιδάκια, ο Γαύρος που είναι και το μοναδικό χωριό μέσα από το οποίο περνά ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος. Η περιοχή διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον.
Το καλοκαίρι διοργανώνονται οι “Γιορτές Δάσους” και παραδοσιακά πανηγύρια. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν ξενώνες και όμορφα ταβερνάκια. Να δοκιμάσετε πέστροφα ποταμίσια.
Σημείο αναφοράς που τοποθετεί την Ευρυτανία ψηλά στον χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας (31χλμ. από Καρπενήσι). Το μοναστήρι, γαντζωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο, ξεπροβάλλει από την χαράδρα καθώς πλησιάζουμε στον Προυσό. Ιδρύθηκε περίπου το 12ο αιώνα και οφείλει το όνομά του στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου όμως προσκυνητές έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας όλο τον χρόνο. Και μόνο το τοπίο προκαλεί δέος…
Η κλασική διαδρομή καταλήγει στον όμορφο Προυσό, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά και ξύλινα γεφυράκια. Να δοκιμάσετε παραδοσιακό προσούτο Ευρυτανίας, βασισμένο στην παλιά ιταλική συνταγή της Πάρμας και να περπατήσετε στη φύση.
Διαδρομή off–road για λίγους: το «Μικρό Πάντα-Bρέχει» στον Προυσό
Αν το δυσπρόσιτο φαράγγι «Πάντα-βρέχει» κοντά στο χωριό Ροσκάς προβάλλεται- και δικαίως- στα “top” αξιοθέατα της Ευρυτανίας, το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει» είναι γνωστό σε λίγους.
Τα φαράγγια «Πάντα-βρέχει» είναι τοπία σπάνιας ομορφιάς στα στενότερα σημεία του Κρικελοπόταμου. Νερά κυλούν πάνω από στρώματα πυκνής βλάστησης που καλύπτουν τους βράχους και πέφτουν σαν βροχή στο ποτάμι σχηματίζοντας λιμνούλες. Ενας καλοκαιρινός παράδεισος δροσιάς.
Πώς να πάτε:
Η πρόσβαση στο μονοπάτι για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει»κανονικά γίνεται από το χωριό Τόρνος 7χλμ μετά τον Προυσό.
Υπάρχει όμως και πέρασμα που “κόβει δρόμο” και φτάνει μόλις σε 2 χλμ. Δεν υπάρχει ταμπέλα. Είναι ένας στενός κακοτράχαλος χωματόδρομος (περίπου 2 χλμ μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με τα πόδια) στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Θα το δείτε αριστερά πριν τον Προυσό κι ενώ προβάλλει το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Ο δρομίσκος αυτός κατηφορίζει από τον περίβολο της εκκλησίας δεξιά προς το ποτάμι και περνά στην άλλη πλευρά του φαραγγιού μέχρι το άλλο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που φαίνεται απέναντι. Εκεί ξεκινά και το σκιερό κατηφορικό μονοπάτι για το «Μικρό Πάντα-βρέχει» και το Νεραϊδάλωνο (υπάρχουν ταμπέλες). Ο δρόμος συνεχίζει για το κοντινό χωριό Τόρνος.
Το μονοπάτι για το φαράγγι είναι σύντομο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, σηματοδοτημένο, με ξύλινα σκαλοπάτια (προσοχή, κατηφορίζει απότομα και στριφογυριστά). Καταλήγει πλακοστρωμένο στο ποτάμι με τα τρεχούμενα νερά όπου φαίνεται το «Μικρό Πάντα-βρέχει» με τις μικρές βρόχινες κουρτίνες του. Απόσταση: περίπου 10′.
Η πρόσβαση στα φαράγγια της περιοχής είναι δυνατή μόνο το καλοκαίρι.
Στα μονοπάτια για τη Μαύρη Σπηλιά
Σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου για τη Μαύρη Σπηλιά. Μία πολύ όμορφη και εύκολη διαδρομή για όλους μέσα από δάσος με έλατα, ξύλινα γεφυράκια, μικρούς καταρράκτες και “βάθρες”, φυσικές πισίνες, για κολύμπι σε καθάρια νερά.
Η Μαύρη Σπηλιά- όνομα και πράμα- αποτέλεσε το κρησφύγετο των κατοίκων της περιοχής σε όλες τις δύσκολες εποχές που πέρασε ο τόπος. Απόσταση: περίπου 20′.
Η via ferrata
Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και via ferrata στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς.
Η via ferrata είναι η διάσχιση μονοπατιού πάνω στους βράχους από σιδερένια σκαλοπάτια πακτωμένα στα βράχια. Το μονοπάτι έχει κόκκινη σήμανση Μ7 και αποτελεί συνέχεια του μονοπατιού Μ6, που ξεκινάει από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας και φτάνει μέχρι το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου.
Στη via ferrata της Μαύρης Σπηλιάς κινούμαστε πότε μέσα στον ποταμό και πότε πάνω στους βράχους είτε οριζόντια είτε κάθετα. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη για κάποιον που έχει έστω και στοιχειώδη ορειβατική εμπειρία σε ποτάμια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ότι τα περάσματα είναι εύκολα για όλους .